понеділок, 31 січня 2022 р.

31 січня 1961 року. Астронавт Хем

   31-го січня 1961 року шимпанзе Хем (Ham) став першим гомінідом, який побував у космосі. Подорож тривалістю у 16 хвилин та 39 секунд він здійсним на борту ракетоносія «Mercury-Redstone». Ракета досягнула запланованої висоти у 209 кілометрів.

10 клас. Розв'язування задач

 Відео до уроку

КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ

 Всеукраїнський конкурс мистецтв. 

ЗА ПІДТРИМКИ МІНІСТЕРСТВА КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

неділя, 30 січня 2022 р.

Гольниця - капелюшок

 Фото МК від Віталіни Симак. 5 -Б клас

Порівняння швидкостей руху планет Сонячної системи та тривалості року

 https://twitter.com/i/status/1487485956924100613

"Атоміум" - одна із найвидатніших конструкцій Європи

 "Атоміум" - одна із найвидатніших конструкцій Європи, яка спроєктована архітектором Андре Ватеркейном, і споруджена в 1958 році в Брюсселі (столиця Бельгії). Свою назву ця конструкція має не випадкову, адже кожен, хто має хоча б найменше уявлення про будову речовин, одразу впізнає у ній атоми - найдрібніші частинки тієї ж таки речовини. "Атоміум" відтворює як раз просторове розташування атомів Феруму (заліза) - хімічного елемента, який докорінно змінив розвиток людської цивілізації і пришвидшив технічний прогрес людства. Цікавим є той факт, що ця конструкція збільшена в 165 мільярдів разів від реальних розмірів атомів Феруму. 

ЯК ВИЗНАЧИТИ ГЕОГРАФІЧНУ ШИРОТУ МІСЦЕВОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ ПОЛЯРНОЇ ЗОРІ

   Насправді, для того, аби визначити географічну широту місцевості, не обов'язково мати карту. Це легко можна зробити і за допомогою зір, однак найкраще в цьому допоможе одна єдина зоря - добре знайома нам Полярна зоря (або Поляріс). Для тих, хто не зовсім у темі, нагадуємо: розміщена вона на прямій осі Землі, а тому перебуває прямісінько над Північним полюсом, де кут її положення над горизонтом становить 90°. Це приблизно так само, як розташоване Сонце над тропіками в день сонцестоянь (21 грудня - над Південним, та 21 червня - над Північним). Однак положення Полярної зорі протягом століть майже не змінюється. Корективи вносить лише прецесія Землі, яка протягом тисячоліть змінює положення зір над Північним полюсом. Однак не хвилюйтеся. Полярна зоря ще як мінімум 1000 років буде для нас надійним орієнтиром, і вказуватиме напрямок на північ. 

 

четвер, 27 січня 2022 р.

ЗАЙЧИК-ТІЛЬДА. Виготовлення

     Автором іграшок Тільда є норвезька дівчина на ім'я Тоні Фінангер. Тому всі Тільди мають риси типового скандинавського стилю. Йому насамперед відповідають лаконічність та простота, екологічність та натуральність. Саме тому для шиття тільд найчастіше використовують натуральні тканини — льон та бавовну.



Сонце - Зоря яка згасає

   Сонце - серце нашої зоряної системи. Без нього життя на Землі було б не можливим. Будова Сонця давно відома, як і його хімічний склад, та процеси, що відбуваються всередині. У масштабах Всесвіту, Сонце - це невелика зірка яка тримає вісім планет на своїх орбітах, а також - це безперервне джерело світла та тепла. І так триває вже мільярди років. Але вчені знають – так буде не завжди, і вченим вже відомо коли Сонце згасне.

Докладніше у відео  каналу  Хмаринка Sciencе

вівторок, 25 січня 2022 р.

Різдвяна квітка

   У квіткових магазинах перед новорічними святами досить часто зустрічається рослина, яке захоплює своїм зовнішнім виглядом. Її пелюстки мають незвичайне яскраве забарвлення червоного, кремового, рожевого, синього і інших кольорів. Це пуансетія, або різдвяна зірка, як її часто називають через те, що період цвітіння починається перед новорічними святами.

   Саме такі різдвяні квіти  виготовляли учні 5-х класів Білоусівського ліцею у ході  виконання проєкту "Прикраса на ялинку".  Це  - подарунки найріднішим.  

Наші імена у візерунках для вишивки

 Зараз вишивка сприймається тільки як декоративний елемент, але для наших предків вона мала велике значення. Вони могли буквально “читати” вишивку як книги, тому що кожен символ в орнаменті має своє…

  Учениці 5-х класів попробували створити візерунки для вишивки, "закодовуючи" у ній свої імена...

Соловей Марія

James Webb досяг точки Лагранжа

   James Webb прибув у точку Лагранжа-2 - гравітаційне місце на орбіті навколо Сонця, майже на відстані 1,5 млн км від Землі. Саме звідти найпотужніший телескоп в історії вестиме свої спостереження. 

   Чергова важлива віха у місії Webb'a досягнута! Попереду - 5 місяців налаштувань, перш ніж космічна обсерваторія зможе розпочати свою наукову роботу.

   Друзі, ви теж з нетерпінням чекаєте перших знімків James Webb? 

Докладніше читайте у новині 

пʼятниця, 21 січня 2022 р.

четвер, 20 січня 2022 р.

Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії

Сонце — типова зоря головної послідовності спектрального класу G2. Воно майже ідеально сферичне і являє собою гарячу плазму, сплетену магнітними полями

вівторок, 18 січня 2022 р.

Методичні рекомендації щодо підготовки до ІV етапу ХХХVIІІ Всеукраїнської учнівської олімпіади з технологій (трудового навчання) 2022

 Заключний етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання (технологій) для учнів 9-х та 11-х класів цього року проходитиме в місті Ужгород окремо за програмами з обслуговуючих та технічних видів праці і складатиметься з 3-х турів: комплексної роботи, творчого проекту та теоретичного туру.  ДЕТАЛЬНІШЕ

неділя, 16 січня 2022 р.

Джеймс Вебб (Webb) - історія та можливості телескопу

 За матеріалами каналу Хмаринка Science

  Історія створення телескопа Джеймс Вебб (Webb) складна, та сповнена несподіванок. Розробка JWST (саме так, скорочено називають цей апарат) розпочалась у 1996 році з бюджетом 500 млн дол., а запуск спочатку планувався на 2007 рік. Далі бюджети терміни постійно переносилися, а бюджети збільшувалися до космічних масштабів.

  Тільки 25 грудня 2021 року та з фінальним бюджетом у 10 млрд доларів Джеймс Вебб відправився у свою подорож.

  Які можливості цього телескопу, які інструменти використовує Вебб, та чи зможе виправдати очікування вчених? Відповіді на ці запитання дає канал Хмаринка Science у цьому відео.

https://www.youtube.com/watch?v=nuVwKecrij8

четвер, 13 січня 2022 р.

Запуск українського супутника Січ 2-30 (SpaceX Falcon 9 | Transporter 3)

  З мису Канаверал у США 13 січня відбувся запуск ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX. 

  З ракетою-носієм був інтегрований виготовлений у Дніпрі  український супутник Січ-2-30.🇺🇦

Запуск  відбувся о 17:25 за київським часом. 

https://www.youtube.com/watch?v=CNfsWcm_lrY

  Ракета-носій Falcon 9 несе на собі корисним навантаженням 105 космічних апаратів: CubeSats, мікросупутники, PocketQubes та орбітальні транспортні засоби.

понеділок, 10 січня 2022 р.

Радіоастрономія ... початок ...

  10 січня 1946 року в рамках Project Diana військові США відбили радарні сигнали від Місяця. Це перший в історії експеримент в області радіоастрономії.

За допомогою великого передавача, приймача та антени в лабораторії у Нью-Джерсі надсилалися короткі радіоімпульси у бік Місяця. Через 2,5 секунди вдалося виявити відбиті радіосигнали.

Таким чином, радіохвилям знадобилися 2,5 секунди, щоб подолати відстань до Землі й назад. До речі, експеримент отримав назву Project Diana на честь римської богині Місяця — Діани


https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D1%96%D0%BE%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%8F

середа, 5 січня 2022 р.

Схід Сонця

 Ця серія фотографій показує зміну місця сходження Сонця протягом року: перше фото - грудень 2020 року, останнє - грудень 2021 року 

Автор: Luca Vanzella