пʼятниця, 21 січня 2022 р.

Завершення місії STS-72

 За матеріалами SpaceOn Ukraine

   Цього дня в 1996 році космічний шаттл "Endeavour" приземлився в NASA's Kennedy Space Center.

Яскраве завершення місії STS-72.



  Місія STS-72

   Основним завданням місії було захоплення на орбіті і повернення на Землю японського дослідницького супутника - Space Flyer Unit (SFU). Супутник SFU (вага: 3.577 кг) був запущений з японського космодрому Танегасіма, ракетою - H-II, 18 березня 1995 року.
   На третій день польоту "Endeavour", супутник SFU був захоплений краном-роботом і поміщений у вантажний відсік шатлу. Краном-роботом керував японський астронавт Коїті Ваката.

   Був розгорнутий і випущений у вільний політ науково-дослідний супутник - OAST - Flyer (Office of Aeronautics and Space Technology Flyer). Цей супутник перебував у автономному польоті, приблизно 50 годин, і віддалявся від "Endeavour" на відстань до 72 км. Потім цей супутник був захоплений роботом-краном і знову поміщений у вантажний відсік "Endeavour".

  Були здійснені два виходи у відкритий космос. Мета виходів — підготовка до складання на орбіті Міжнародної космічної станції. Під час першого виходу, астронавти Чиао і Баррі проводили різні технологічні експерименти з електричними і гідравлічними лініями. У другому виході брали участь астронавти Чиао і Скотт, які також проводили технологічні експерименти. Астронавт Скотт випробовував системи терморегулювання свого скафандра в особливо жорстких умовах (за температури до −75 °C).

  Проводилися дослідження озонового шару атмосфери. Проводилися роботи по точному вимірюванню висоти польоту шаттла над поверхнею Землі.

Проводилися також медичні і біологічні дослідження.