неділя, 30 січня 2022 р.

ЯК ВИЗНАЧИТИ ГЕОГРАФІЧНУ ШИРОТУ МІСЦЕВОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ ПОЛЯРНОЇ ЗОРІ

   Насправді, для того, аби визначити географічну широту місцевості, не обов'язково мати карту. Це легко можна зробити і за допомогою зір, однак найкраще в цьому допоможе одна єдина зоря - добре знайома нам Полярна зоря (або Поляріс). Для тих, хто не зовсім у темі, нагадуємо: розміщена вона на прямій осі Землі, а тому перебуває прямісінько над Північним полюсом, де кут її положення над горизонтом становить 90°. Це приблизно так само, як розташоване Сонце над тропіками в день сонцестоянь (21 грудня - над Південним, та 21 червня - над Північним). Однак положення Полярної зорі протягом століть майже не змінюється. Корективи вносить лише прецесія Землі, яка протягом тисячоліть змінює положення зір над Північним полюсом. Однак не хвилюйтеся. Полярна зоря ще як мінімум 1000 років буде для нас надійним орієнтиром, і вказуватиме напрямок на північ. 

 
 

   Тепер повернемося до самої Полярної зорі. Ми вже зазначили, що на Північному полюсі її положення відносно горизонту становить 90°. Земля є кулею, і крайня межа, де ще можна побачити Полярну зорю - це екватор. Саме на ньому її положення становитиме 0°, тобто на лінії горизонту. Вже південніше від екватора, через кривизну Землі, Полярна зоря заховається під горизонтом, і її вже не буде видно. Наприклад у Сінгапурі Полярна зоря ледь-ледь піднята над горизонтом, і її положення становить лише 2°. Якби Ви потрапили б саме туди, то навряд чи змогли б її розпізнати серед інших зір, адже Полярна - далеко не найяскравіша. Перемістившись на 700 кілометрів на південь від Сінгапура, наприклад до Джакарти (Індонезія) полярну зорю вже не буде видно ніколи. 

   На широті Києва чи Праги Полярну зорю видно краще, і віднайти її значно легше. І допомогти в цьому допоможе велике красиве сузір'я нашої півкулі - Велика Ведмедиця. Її вісім яскравих зір вимальовують на нічному небі фігуру ковша (в Україні це сузір'я має народну назву - Великий Ківш). Дві крайні зорі Ковша - Дубге і Мерак, якщо продовжити пряму між ними, відклавши ще 5 таких відрізків уверх, ви легко зможете знайти Полярну зорю, адже така пряма вкаже саме на неї. 

   Якщо на Північному полюсі Полярна зоря має положення 90° над горизонтом, а на Екваторі 0°, це означає що її положення над горизонтом у будь-якій іншій точці Північної півкулі у градусах буде вказувати географічну широту місцевості. Простіше кажучи, якщо спостерігач буде бачити Полярну зорю, то його географічна широта завжди буде північною, і він буде перебувати виключно у Північній півкулі. Якщо виміряти кут Полярної зорі у Києві чи в тій же Празі, то він становитиме 50°, що відповідатиме географічній широті цих міст. 

   Виміряти кут Полярної зорі над горизонтом можна за допомогою звичайнісінького шкільного транспортира, і зовсім не обов'язково використовувати для цього астролябію. Прикріпивши ниткою до транспортира брусок, прив'язати його до середини транспортира. Потім спрямуйте транспортир в бік зорі, але таким чином, щоб вона була на одній прямій із вашим оком та транспортиром. Зафіксуйте на транспортирі позначку, на яку вказує нитка бруска чи тягарця (наприклад 50°). Далі слід від 90° відняти цей показник. 90°—50°=40°. Це і буде географічна широта місцевості спостерігача, який скоріше за все спостерігатиме за Полярною зорею. 

   Однак варто пам'ятати, що для визначення більш точних географічних координат однієї лише географічної широти недостатньо. Для цього потрібна ще й  географічна довгота.