середа, 16 червня 2021 р.

16 червня 1963 року. Політ космічного корабля «Восток-6» з першою у світі жінкою-космонавтом Валентиною Терешковою.

   16 червня 1963 року відбувся політ космічного корабля «Восток-6» з першою у світі жінкою-космонавтом Валентиною Терешковою. Вона стала шостим радянським космонавтом, десятим астронавтом Землі та й дотепер є єдиною жінкою, що побувала за межами нашої планети наодинці.

   Одночасно на орбіті перебував «Восток-5» Валерія Биковського. Парний політ був організований для вивчення впливу космосу на організми чоловіків та жінок. Зокрема, була остаточно вирішена проблема харчування: у цей раз екіпажі вживали їжу, що складалася з різних натуральних продуктів. У результаті стало зрозуміло, що на орбіті можливо нормально харчуватися різною земною їжею.

   «Восток» Терешкової зробив 48 обертів навколо Землі, що зайняло майже три доби, а зроблені нею фотографії горизонту пізніше стали у пригоді для виявлення аерозольних шарів атмосфери.

https://www.jnsm.com.ua/h/0616M/

   Друга ж після Терешкової дісталася космосу лише через 19 років!

  Це була Світлана Савицька у команді «Союзу Т-7» з трьох осіб, який летів на орбітальну станцію «Салют-7» для проведення ряду наукових дослідів. Цього разу перебування у космосі тривало понад тиждень. На відміну від Терешкової, яка мала тільки середню спеціальну освіту та ніяк не була пов'язана з авіацією до запрошення у загін космонавтів, Савицька закінчила МАІ та була до цього професійним льотчиком-випробувачем у КБ Яковлєва. Всього Савицька працювала на «Салюті» два рази, провівши, загалом, поза Землею майже 20 днів або 500 годин.

 Третьою жінкою на орбіті стала американка Саллі Райд, яка закінчила Стенфордський університет та отримала ступінь Ph.D. з астрофізики. У космос вона вирушила у складі екіпажу космічного корабля «Челленджер» STS-7. Як й Савицька, вона побувала у космосі двічі, займаючись виведенням комунікаційних супутників та фармацевтичними експериментами. Усього вона була у космосі близько 350 годин.

  З того часу число жінок у космосі перевалило за 60. Але якщо майже для всіх країн участь у «жіночому» клубі (зараз їх вже 9) - скоріше політичний хід для підвищення свого престижу, то у США польоти дам поставлені «на потік»: за поріг нашої кульки зробило крок вже 50 жінок-астронавтів, шестеро з яких злітали по 5 разів кожна!