вівторок, 1 лютого 2022 р.

Георгій Гарас

 Народився у містечку Вашківці 1901 року

                                                   

Ті хрестики співали: ще не вмерла

Душа землі, що трапила в узір.

Вона була висока, як Говерла,

І напувала небом людський зір.

   31.01.1972 – у м. Вашківці на Буковині помер Георгій Гарас, художник-орнаменталіст, заслужений майстер народної творчості України (1965). 



   Закінчив Вижницьку реальну гімназію та Чернівецьку приватну малярську школу (1919-1923); щоби оплатити навчання малював і продавав картини. Згодом захопився орнаментом, що принесло світове визнання. З 1951 – художник при Будинку культури у Вашківцях. Учасник численних обласних та республіканських виставок. Власноруч не вишивав – на папері опрацьовував орнаменти, а вже на полотно переносила дружина Євдокія та численні вишивальниці. Чимало створених ним орнаментів використовувала Чернівецька фабрика художніх виробів. Автор понад двох тисяч (за оцінкою мистця, згідно підрахунків проведених після його смерті – понад трьох тисяч) мистецьких робіт – орнаментів, ескізів для вишивання, але також і живописних творів на українську тематику, видатних постатей української культури, пейзажів, натюрмортів. Створив власний стиль орнаментування поєднавши давні традиції народної вишивки, килимарства, писанкарства. 

   По смерті чоловіка дружина переобладнала під житло стодолу, а хату віддала під музей Георгія Гараса. Музей відкрито у лютому 1973; після стандартного радянського офіціозу влада та гості роз'їхались, а турботи по догляду за музеєм лягли на плечі уже не молодої жінки і небайдужих ентузіастів народної творчости. В 2008 встановлено щорічну обласну премію імені Герогія Гараса.