субота, 21 серпня 2021 р.

Дмитро Блажейовський

 21 серпня виповнюється 111 років від дня народження отця доктора Дмитра Блажейовського - автора численних вишиваних ікон, хоругв, християнських святих, історика, митця, українського греко-католицького священника, автора 25 наукових праць з історії Церкви й Української держави, педагогіки, а ще 16 збірок -  300 узорів української релігійної вишивки (1910-2011). 

Вишивати почав у 60 і вишивав до 100 років. Візерунок отець сам графив на папері. Майже 350 вишитих ікон та хоругв створив за своє життя о.Дмитро Блажейовський.


Він мріяв стати інженером, а Бог благословив – священиком, теологом і автором української християнської вишивки. Навіть у 100-річному віці о.Дмитро Блажейовський був енергійним, бадьорим, мав хорошу пам’ять і аналітичне мислення.
Частина з його творів зберігаються в музеях України, Франції, Італії, Ватикану, Німеччини, Бразилії,, частина - використовується з літургійною метою. 


У 1999 р. у Львові було створено музей вишиваних ікон та образів. Це перший музей такого роду не лише у Львові, але й у всій Україні. Музей став дуже популярним серед відвідувачів.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.