Профітролі «УЛЮБЛЕНІ»
Автор: Салем Софія Наімівна
Вчитель: Іванович Тамара Іванівна
Рецепт приготування
Час приготування: 120 хв.
Кількість: 24 шт.
Кількість: 24 шт.
Компоненти, матеріали:
Для тіста: 1 скляна борошна, 5 яєць, 100 гр. масла.
Для крему: 150 мл.
молока, 1 яйце, 200 гр. цукру, 250 гр. масла, 1 ст. ложка коньяку, цедра
лимону.
Для прикрашання: 1 білок,
цукрова пудра, шоколад.
Покроковий рецепт приготування чи послідовність виготовлення:
Приготування
заварного тіста
1.
Наливаємо в сотейник молоко і
воду.
2.
Додаємо цукор і сіль.
3.
Кладемо масло.
4.
Розміщуємо сотейник на вогонь і
доводимо суміш до кипіння.
5.
Всипаємо борошно.
6.
Знімаємо суміш з вогню і,
постійно помішуючи, заварюємо тісто.
7. Повертаємо сотейник на вогонь,
зменшуємо його до середнього і готуємо тісто ще 15-20 секунд, не перестаючи
помішувати. Готовність тіста визначаємо по тонкій скоринці, яка повинна
утворитися на дні сотейника.
8.
Перекладаємо тісто в глибоку
ємність і починаємо по одному додавати яйця.
9.
Кількість яєць визначаємо по
консистенції тіста: вам може знадобитися 4 або 5 яєць, а може і більше.
10. Кожен раз після
додавання яєць тісто добре перемішуємо.
11. Ідеальне тісто
має не дуже рідку і не дуже густу консистенцію і вигляд «стрічки, яка стікає».
12. Наповнюємо
тістом кондитерський мішок з насадкою зірочка і відсаджуємо на застелене
пергаментом деко профітролі діаметром близько 3 см.
13. Відстань між
профітролями повинна бути приблизно 3-4 см. Варто пам’ятайти, що вони
збільшаться в розмірі в кілька разів. Випікаємо профітролі в розігрітій до 170
°С духовці 15 хвилин, потім температуру зменшуємо до 160 °С і випікаємо
профітролі ще 15-20 хвилин.
Приготування
крему для профітролів
1.
Яйце добре розмішати з молоком і
цукром.
2.
На невеликому вогні довести суміш
до кипіння. Проварити 2-3 хвилини до загустіння (густота згущеного молока).
Накрити харчовою плівкою і вистудити.
3.
Масло збити до пишної білої маси.
4.
По ложці добавляти заварену
частину крему і продовжувати збивати крем.
5.
У кінці процесу збивання додати 1
ст. ложку коньяку (можна за бажанням додати цедру лимона, какао, розчинну
каву).
Приготування
помадки (айсінгу)
1.
Розмішати білок, поступово
додаючи до нього просіяну цукрову пудру.
2.
Коли маса загустіє додати до неї
кілька крапель лимонного соку. За бажанням масу можна зафарбувати какао, кавою
чи іншим природним барвником.
Формування
профітролів
1.
За допомогою кондитерського мішка
і тонкої насадочки начинити профітролі кремом.
2.
Верхню частину профітролів
покрити айсінговою помадкою.
3.
Помадку можна посипати
декоративною посипкою чи шоколадною павутинкою.
Особисті поради з приготування:
-
Усі продукти мають бути свіжими.
-
При відсаджуванні тіста на дечко
слідкувати за тим, щоб воно розподілялося рівномірно (щоб при випіканні
отримати рівномірні не покручені профітролі).
-
При випіканні не відкривати
зайвий раз духовку, щоб профітролі не посіли.
Смакуємо за власним смаком з кавою, чаєм, гарячим шоколадом.