субота, 24 лютого 2024 р.

День 3. Середа. Внесок українських вчених у розвиток фізики

 Іва́н Па́влович Пулю́й 


Видатний український фізик, електротехнік і дослідник рентгенівських променів. Пулюй успішно працював у нових і актуальних на той час напрямках фізики: експериментальна перевірка передбачень молекулярно-кінетичної теорії Максвелла, дослідження природи і властивостей катодних та рентґенівських променів. Він став відомим як віртуозний експериментатор та проникливий теоретик.






Наукові праці стосуються оптики, земного магнетизму, електро- й радіотехніки, радіоактивності, рентгенівських променів, електрохімії, метеорології. Автор біля 100 наукових праць з геофізики, електрохімії, оптики, радіотехніки т.і. Вперше в світі здійснив радіокерування об'єктами та електричний запис звуку.







Досліджував фізику металів і сплавів, кристалічну структуру сталей. Створив власну наукову школу, є автором понад 150 наукових праць з металофізики.









Учений-кристалограф, фахівець у галузі фізики твердого тіла та матеріалознавства, член-кореспондент НАН України. Професор. Доктор фізико-математичних наук.










Ю́рій Васи́льович Кондратю́к (справжнє ім'я Шаргей Олександр Гнатович) 


Розробляв проблеми космонавтики, космічних польотів, конструювання міжпланетних кораблів. Автор так званої «траси Кондратюка», якою подорожували на Місяць космічні кораблі «Аполлон».









Перший президент Академії наук України, родоначальник нової науки біогеохімії. Природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу, космізм.











Фізик-експериментатор в області кріогенної техніки. Український фізик в галузі фізики низьких температур.











Видатний авіаконструктор планерів, пасажирських та транспортних літаків. 










Генеральний конструктор перших СШЗ, космічних кораблів. Український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Основоположником практичної космонавтики.







Наукові праці стосуються найрізноманітніших розділів теоретичної фізики, автор багатьох підручників, лауреат Нобелівської премії за роботи з фізики низьких температур. Ландау є творцем класичного курсу теоретичної фізики.










Генеральний конструктор авіаційної техніки, крилатих ракет, ракет-носіїв, орбітальних станцій.  Український механік, фахівець у галузі динаміки стійкості складних коливальних систем, генеральний конструктор ракетно-космічної техніки.






Працював в галузі дугового електрозварювання. Президент Академії наук України. Український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук. Президент НАН України, перший нагороджений званням Герой України. Директор Інституту електрозварювання імені Євгена Патона НАН України.






Працював в галузі обчислювальної техніки й інформаційних технологій. Український радянський вчений, піонер комп'ютерної техніки, автор фундаментальних праць у галузі кібернетики, математики і обчислювальної техніки, ініціатор і організатор реалізації науково-дослідних програм створення проблемно-орієнтованих програмно-технічних комплексів для інформатизації, комп'ютеризації і автоматизації господарської і оборонної діяльності країни.