неділя, 14 травня 2023 р.

МЕТЕОРИТ ВІКОМ 4,6 МІЛЬЯРДА РОКІВ ПРОБИВ ДІРУ В ДАХУ БУДИНКУ В НЬЮ-ДЖЕРСІ

 КАМІНЬ, ЩО ПРОБИВ ДІРУ В ДАХУ БУДИНКУ В НЬЮ-ДЖЕРСІ, ВИЯВИВСЯ МЕТЕОРИТОМ  ВІКОМ 4,6 МІЛЬЯРДА РОКІВ

Металевий на вигляд камінь, який  8 травня 2023 року розбив дах житлового будинку в містечку Гоупвелл у Нью-Джерсі, справді є  рідкісним метеоритом віком приблизно 4,6 мільярда років, підтвердили вчені 11 травня.

«Одразу було очевидно, що це метеорит із класу, який називається кам’яним хондритом», — сказав Нейтан Мегі, завідувач кафедри фізики Коледжу Нью-Джерсі (TCNJ), з офісом якого зв’язалася поліція містечка Гоупвелл незабаром після того, як камінь був знайдений у понеділок (8 травня), повідомив Space.com.

Хондрити - це примітивні гірські породи, з яких складаються 85% метеоритів , знайдених на Землі. Більшість хондритів, знайдених на сьогоднішній день, були виявлені в Антарктиді, лише зрідка їх знаходили в населених пунктах.

Камінь з Нью-Джерсі, довжина якого приблизно 6 дюймів і ширина 4 дюйми (15 на 10 сантиметрів), є помітним винятком. Він врізався в будинок містечка Гоупвелл, пом'яв дошку підлоги, пробив дві дірки в стелі та був ще теплим, коли його виявила Сьюзі Коп у спальні її батька опівдні в понеділок. «Я дивлюся на стелю, а там ці дві дірки, і я думаю: «Що тут сталося?», — розповів Коп Тріш Хартман. Коли рятувальники очистили Коп, її родину та їхній будинок від будь-яких шкідливих радіоактивних залишків, Коп передала космічний камінь до сусіднього коледжу для подальшої перевірки.

У TCNJ команда Нейтана Мегі проконсультувалася з Джеррі Делані, експертом з метеоритів на пенсії, який працював над колекцією метеоритів в Американському музеї природної історії в Нью-Йорку. Команда підтвердила, що космічний камінь має вік приблизно 4,56 мільярда років, що означає, що він існує з початку нашої Сонячної системи та являє собою фрагменти, що залишилися від його створення.

Метеорит вагою 2,2 фунта (0,9 кілограма), який, ймовірно, буде названий «Тітусвілл» (Тітусвілл, Нью-Джерсі - поштова адреса, найближча до місця його приземлення), «перебуває у відмінному стані та є одним із дуже невеликої кількості подібних хондритів, що впали на Землю та відомих науці", - сказав Нейтан Мегі у своїй заяві в четвер.

Верхній шар метеорита має почорнілу кору товщиною кілька міліметрів від часткового згоряння в атмосфері Землі. За допомогою ручної лінзи, призначеної для уважного розгляду каменів, його команда виявила, що мінерали метеорита мають блакитний і сірий колір з невеликою кількістю інших металів, - розповів Нейтан Мегі.

Команда вивчила текстуру та склад породи, помістивши її у велику камеру скануючого електронного мікроскопа. За попередніми оцінками, метеорит є хондритом класу LL-6, який містить менше заліза, ніж інші члени своєї родини, і принаймні на 30 – 40 % щільніший за найпоширеніші гірські породи на Землі, такі як сланець або граніт.

«Тож було зрозуміло, що це не земний камінь», — сказав Нейтан Мегі. «Ще до того, як космічний камінь попав у земну атмосферу, він був підданий сильному нагріванню в космічному просторі, що сильно змінило його структуру та склад настільки, що важко легко розрізнити окремі зерна або хондри, які утворюють метеорит», - додав він.

Джерело: https://bit.ly/42yuQ6O