понеділок, 11 липня 2022 р.

Інтенсивність сонячного випромінення на планетах Сонячної системи

    Інтенсивність світла (англ. fluence rate) - густина потоку випромінення (І), тобто потоку(Ф), що припадає на одиницю площі, перпендикулярної до напрямку розповсюдження світла:   I= Ф / S,

де S— площа, на яку падає світловий потік (Ф). Розмірність - Вт/м².

   Інтенсивність сонячного випромінення у вільному просторі на відстані, рівній середній відстані між Землею та Сонцем, називається сонячною сталою. Її величина - 1353 Вт/м². При проходженні через атмосферу планети сонячне світло послаблюється в основному через поглинання інфрачервоного випромінювання парами води, ультрафіолетового випромінювання - озоном і розсіювання випромінювання частинками атмосферного пилу та аерозолями.

   Інтенсивність сонячного випромінення, що потрапляє на поверхню планети  залежить також від відстані до Сонця.

   Для нас на Землі немає нічого важливішого за Сонце. Без тепла і світла Сонця Земля була б неживою кулею з каменю покритого льодом. Сонце зігріває наші моря, створює наші погодні умови та дає енергію зростаючим зеленим рослинам, які забезпечують їжу та кисень для життя на Землі.

   У порівнянні з мільярдами інших зірок у Всесвіті, Сонце нічим не примітне. Але для Землі та інших планет, які обертаються навколо нього, Сонце є потужним центром уваги. Воно утримує Сонячну систему разом; забезпечує Землю життєдайним світлом, теплом та енергією;  створює космічну погоду.

   Сонячна енергія підтримує все живе на Землі і є основою майже для всіх видів енергії, які ми використовуємо. Сонце сприяє росту рослин, які забезпечують людину енергією у вигляді їжі. Рослинні речовини також можуть спалюватися як паливо з біомаси або, якщо стискатися під землею протягом мільйонів років, утворювати викопне паливо, як-от вугілля або нафта.