субота, 19 лютого 2022 р.

Клим Іванович ЧУРЮМОВ – легендарний український астроном

 19 лютого 1937 року у Миколаєві народився Клим Іванович ЧУРЮМОВ – легендарний український астроном, дитячий письменник, першовідкривач комет. 

  У 1955 році Клим Іванович з відзнакою закінчив Київський залізничний технікум, а у 1960 - фізичний факультет Київського університету ім. Т.Шевченка зі спеціальності “фізик-астроном”. Після закінчення вузу  був направлений на геофізичну станцію в бухті Тіксі (Якутська АРСР), де досліджував полярні сяйва, земні струми та іоносферу.

   Повернувшись до Києва у 1962 році, працював на заводі “Арсенал” де брав участь у розробці астронавігаційної апаратури для космічних ракет та у випробуваннях на космодромі “Плесецьк”.

 Після закінчення аспірантури залишився працювати на кафедрі "Астрономії" – спостерігав за кометами в обсерваторії університету та під час астрономічних експедицій у високогірних районах Середньої Азії, Кавказу, Сибіру, Приморського краю, Чукотки і Камчатки.

  У вересні 1969 року, під час спостереження за кометою Комас-Сола, разом з аспіранткою Світланою Герасименко, зробив фото, на якому виявилась ще одна комета, яка і отримала назву першовідкривачів – Комета Чурюмова-Герасименко (67/P Churyumov-Gerasimenko). 

  2 березня 2004 року Клим Чурюмов та Світлана Герасименко були присутні на космодромі Куру у Французькій Гвіані під час запуску європейського міжпланетного зонда “Rosetta”, який відправлявся до “Комети Чурюмова-Герасименко”, до якої дістався у 2014 році!

   “Комет у Сонячній системі – як риб в океані. Їх трильйони. Те, що для експерименту з “Розеттою” обрали нашу, – це дійсно велика вдача. Ймовірність була майже нульова”, - згадував Клим Іванович. 

  У 1986 році, Клим Іванович, разом з Валентином Солодовниковим (з Астрофізичного інституту ім.Фесенкова, Казахстан) відкрив другу, довгоперіодичну комету, яка отримала назву “Комета Чурюмова-Солодовникова” (С/1986 Churyumov-Solodovnikov). 

  Клим Іванович Чурюмов був Членом-кореспондентом НАН України, директором Київського планетарію, Президентом Українського товариства аматорів астрономії, автором понад 800 опублікованих наукових робіт (зокрема 4 монографій та 4 навчальних посібників), автором науково-популярних книжок та дитячим письменником (“Малятам про фахи”, “Малятам про тварин”, “Малятам про човни”, “Математика для малят”, “Пригоди динозаврика Дино”).

  На честь Клима Івановича  було названо малу планету 2627  Чурюмов. Він був нагороджений медаллю Астроради АН СРСР “За обнаружения новых астрономических объектов”, орденами “За заслуги” ІІІ і ІІ ступеня, а також лауреатом Премії ім.М.Барабашова НАН України!  

   Клим Іванович Чурюмов помер 14 жовтня 2016 р. у Харкові (похований у Києві на Байковому кладовищі).