субота, 20 листопада 2021 р.

20 листопада 1889 року народився Едвін Пауелл Хаббл

  20 листопада 1889 року в американському місті Менсфілд у родині власника страхової компанії народився Едвін Пауелл Хаббл — майбутній видатний астроном, на честь якого названо найбільший космічний телескоп, і лекції якого відвідував сам Ейнштейн.

  На восьмиліття дідусь Едвіна подарував йому телескоп — так і почалося захоплення хлопчика астрономією, яке згодом стало справою всього його життя. 

 Після закінчення школи Хаббл вступив до Чиказького університету, де вивчав астрономію та фізику. За видатні здібності в астрономії хлопець отримав право продовжити навчання в Англії, але раптово передумав і став вивчати в Оксфорді міжнародне право.

  Здобувши ступінь бакалавра права, Едвін повернувся до Америки й почав працювати у Чиказькій обсерваторії. Працюючи над своєю докторською дисертацією, він вивчав природу слабких туманностей і відкрив ще понад 500 туманностей.

 Під час Першої світової війни учений відмовився від пропозиції перейти в обсерваторію Маунт-Вілсон і пішов добровольцем на війну.

 Лише після війни він повернувся в Маунт-Вілсон, де продовжив вивчення туманностей, особливо зацікавившись Андромедою. Спостерігаючи за нею, Хаббл довів зоряну природу спіральних туманностей і підтвердив концепцію острівних всесвітів.

 Вчений вперше запропонував сучасну класифікацію галактик за їхньою формою, розробив методику оцінки відстаней по яскравості зірок, заклав основу теорії розширення Всесвіту.

  Відкриття Хаббла вплинули на розвиток астрономії і науки в цілому: він довів, що існують інші галактики, крім нашого Чумацького Шляху. До цього багато хто був упевнений, що простір обмежений галактикою Чумацький Шлях, тож відкриття Хаббла, оголошені в 1925 році, змінили наше уявлення про Всесвіт.