вівторок, 30 листопада 2021 р.

неділя, 28 листопада 2021 р.

28 листопада відзначають День Червоної планети або День Марсу

    Саме 28 листопада 1964 року було здійснено запуск автоматичної космічної станція «Маринера-4» на орбіту Марса. Ця спроба була червертою. Попередні три, запущені «Маринери», не впоралися зі своєю місією.

   У липні 1965 року «Марінер-4« практично долетів до поверхні Марса, він пролетів на невеликій від Червоної планети, за космічними мірками, відстані (9846 км). Апарат зробив кілька наближених знімків Червоної планети та благополучно передав їх на Землю.

   Сьогодні Марс є найбільш вивченою планетою. Численні наукові дослідження Марса можна пояснити тим, що планета є не віддаленою від Землі, і на відміну від інших планет, у Марса відсутній хмарний шар.

пʼятниця, 26 листопада 2021 р.

Астероїдні загрози

  На Землі виявлено близько двохсот астроблем – кратерів, астероїдно-метеоритне походження яких вважається доведеним.

  Найбільші з них мають діаметр у кількасот кілометрів. Утворення таких великих кратерів могло статися тільки внаслідок зіткнення з астероїдами, розмір яких становив кілька кілометрів.

  Такі зіткнення повинні були залишити помітний слід у геологічній або біологічній історії нашої планети. Крім локальних землетрусів або глобальних цунамі внаслідок таких подій в атмосферу потрапляє велика кількість пилу, яка зумовлює ефекти, подібні до ядерної зими. 

https://www.youtube.com/watch?v=hygVJ8TrtCo

субота, 20 листопада 2021 р.

20 листопада 1889 року народився Едвін Пауелл Хаббл

  20 листопада 1889 року в американському місті Менсфілд у родині власника страхової компанії народився Едвін Пауелл Хаббл — майбутній видатний астроном, на честь якого названо найбільший космічний телескоп, і лекції якого відвідував сам Ейнштейн.

понеділок, 15 листопада 2021 р.

Де знаходиться центр Всесвіту?

 Наш Всесвіт розпочався з Великого вибуху близько 13,8 мільярдів років тому і з тих пір він постійно розширюється. З самого свого народження ми дивимось вгору і бачимо величезну кількість зір і інтуїтивно думаємо, що усе це неймовірне зоряне небо обертається навколо нас. Тисячі років люди думали, що Земля це центр космосу, а Сонце та інші планети обертаються навколо неї. Однак з часом ми виявили, що навіть не знаходимось в центрі власної Сонячної системи, яка взагалі лежить десь на околицях нічим не примітної галактики.

https://www.youtube.com/watch?v=M0zB_asHCCA

четвер, 4 листопада 2021 р.

11 клас.

 Презентація до уроку

4 листопада - день народження Чарлза Куен Као

 Чарльз Куен Као (кит. 高 锟, англ. Charles K. Kao; 4 листопада 1933, Шанхай — 23 вересня 2018, Гонконг) – китайський, британський і американський інженер-фізик, автор ключових досліджень в галузі розробки та практичного застосування волоконно-оптичних технологій, які суттєво вплинули на розвиток індустрії телекомунікацій. У 2009 році йому присудили половину Нобелівської премії з фізики за «новаторські досягнення в галузі передачі світла по волокнах для оптичного зв'язку». Інша половина премії дісталася Вілларду Бойлу і Джорджу Сміту, які винайшли ПЗЗ-матриці.

 Као був членом Лондонського королівського товариства, Королівської інженерної академії, Китайської академії наук, Європейської академії наук і мистецтв, тайванської Academia Sinica та інших наукових спільнот.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B7_%D0%9A%D1%83%D0%B5%D0%BD_%D0%9A%D0%B0%D0%BE

вівторок, 2 листопада 2021 р.

11 клас. Самоіндукція. Індуктивність. Енергія магнітного поля

 Презентація до уроку

10 клас. Рівновага тіл. Момент сили

 Презентація до уроку

7 клас. Нерівномірний прямолінійний рух. Середня швидкість нерівномірного руху

 Презентація до уроку

Головні астрономічні події листопада 2021

3 листопада – ранкове зближення Меркурія та Місяця 

5 листопада – протистояння Урану.

7 листопада - закінчення активності метеорного потоку Оріоніди. 

8 листопада – вечірнє зближення Венери та Місяця.

10 листопада – вечірнє зближення Сатурна та Місяця 

12 листопада - пік активності метеорного потоку Північні Тауриди. 

17 листопада - пік активності метеорного потоку Леоніди. Очікується близько 15 метеорів на годину у зеніті. Але умови спостереження Леонід – несприятливі. Майже повний Місяць суттєво завадить спостереженням. 

19 листопада – часткове місячне затемнення.

30 листопада - закінчення активності метеорного потоку Леоніди.