вівторок, 5 жовтня 2021 р.

Луї Жан Люм’єр

 5 жовтня 1864 року народився Луї Жан Люм’єр, який зі своїм братом Огюстом увійшов в історію як винахідник кінематографа, родоначальник французької кіноіндустрії та кінорежисури. 

 Брати ділили між собою обов’язки: Луї більше займався технічною стороною кінематографа і винахідництвом, а Огюст виконував в основному роль організатора і менеджера.

  Чому саме таким чином? Все дуже просто: саме Луї був більш схильний до техніки.

 Луї Жан Люм’єр закінчив промислову школу. Спочатку він займався фотографією і працював на фабриці фотоматеріалів, яка належала його батькові: художникові, що захоплювався фотографією.

 1895 року Луї винайшов кіноапарат для зйомки і проекції «рухомих фотографій», придатний для комерційного використання: цей прилад був удосконаленням «кінетографа» Едісона. Цей апарат був запатентований і отримав назву «кінематограф». 

  Перша кінематографічна вистава братів Люм’єр відбулася в Парижі 28 грудня 1895 року — в підвалі «Гран-кафе» на бульварі Капуцинів.

  На перших сеансах брати Люм’єри демонстрували сценки, в основному зняті з натури: «Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота», «Вихід робітників з фабрики братів Люм’єр», «Сніданок немовляти» тощо. Ці короткометражні фільми були досить простими — але тогочасним глядачам і не потрібен був сюжет: вони й без того були вражені, вперше побачивши живе зображення на екрані. 

  Всього брати відзняли близько п’ятдесяти коротких стрічок на різні теми.

  У 1919 році Луї Люм’єра обрали членом Французької академії наук. У 1946 році він передав Французькій синематеці у Парижі всі фільми, зняті братами.

  Досі у Франції існує щорічна премія імені Луї Люм’єра за кращий документальний фільм.