четвер, 16 вересня 2021 р.

Марія Склодовська-Кюрі

 Марі́я Склодо́вська-Кюрі́ (французьке ім'я — Марі́ Кюрі́, фр. Marie Curie, уроджена Марі́я Склодо́вська, пол. Maria Skłodowska;  7 листопада 1867 — 4 липня 1934) — польська та французька науковиця, фізик, хімік, педагог, громадська діячка.


https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%96%D1%8F_%D0%A1%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0-%D0%9A%D1%8E%D1%80%D1%96



Як ви знаєте, Марія Кюрі разом зі своїм чоловіком П'єром Кюрі відкрила радіоактивні елементи полоній і радій, розробила методи виділення радіоактивних ізотопів. Коли вчені відкрили радій, вони не мали ні найменшого уявлення про те, як він може сильно нашкодити організму. Тому не вживали жодних заходів захисту при поводженні з цим хімічним елементом: зразки цієї речовини спокійно носили в кишенях і т.д.

За час роботи в лабораторії жінка-науковець отримала величезну дозу опромінення і сама стала радіоактивною. Коли вона померла, її поховали в свинцевій труні, оскільки свинець не пропускає випромінювання. Особисті речі Кюрі, в тому числі і записники, передали в Національну бібліотеку Франції (знаходиться в Парижі), де вони зберігаються досі в свинцевих коробках, оскільки все ще радіоактивні.

Сьогодні отримати доступ до блокнотів Марії Кюрі не так просто. Якщо людина хоче ознайомитися з її рукописами, то їй спершу потрібно підписати форму «про відмову від відповідальності» в Національній бібліотеці Франції, і лише потім, в разі схвалення, її допустять до нотаток вченої. 

Знайомство з записами Марії Кюрі відбувається в спеціальному читальному залі, який знаходиться далеко від інших читальних залів бібліотеки. Відвідувач повинен бути одягнений в захисний костюм і під час роботи з блокнотами використовувати дозиметр. 

До особистих речей Марі Кюрі не можна буде торкатися голими руками ще 1500 років, оскільки період напіврозпаду радію-226 близько 1600 років.