субота, 4 вересня 2021 р.

Головні астрономічні події вересня 2021

7 вересня - Молодик. Супутник не освітлюється сонячним світлом, тому не з'явиться в нічному небі. Фаза настане в 3:51. Це кращий часовий проміжок для пошуку слабких небесних об'єктів, на зразок галактик і зоряних скупчень, так як немає зайвого місячного освітлення.

14 вересня - Нептун в опозиції. Блакитна гігантська планета виявиться ближче до Землі і її сторона буде повністю освітлена сонячним світлом. Через яскравість можна спостерігати протягом всієї ночі, тому не пропустіть момент найкращого огляду і фотографування. Об'єкт знаходиться далеко від нас, тому буде відображатися у вигляді крихітної синьої точки.

14 вересня - Меркурій у найбільшій східній елонгації. Планета досягне точки в 26.8 градусів від Сонця. Це найкращий період для спостереження за планетою, яку видно в найвищій точці над горизонтом у вечірньому західному небі низько над горизонтом після заходу сонця.

21 вересня - Повний місяць. Супутник виявиться на протилежному боці планети і буде повністю освітлюватися сонячним світлом. Фаза настане в 2:54. Стародавні індіанські племена прозвали його повним Місяцем кукурудзи через збору врожаю. Також сюди входить поняття врожайного Місяця - повний місяць, наступає щороку ближче до осіннього рівнодення.

22 вересня - осіннє рівнодення о 19:11 (UTC). Сонце буде світити на екваторіальній лінії, тому день і ніч прирівняти у часовому еквіваленті. Також це перший осінній день для північної півкулі і весняний для південної.