пʼятниця, 6 серпня 2021 р.

Головні астрономічні події серпня

                             

2 серпня - Сатурн в опозиції. Планета з кільцями виявиться ближче до Землі і повністю освітить сонячним світлом. Здасться яскравіше, ніж зазвичай, тому спостерігається всю ніч. Це найкращий період для огляду Сатурна і фотографування супутників. Середній або великий телескоп дозволять розглянути кільця і кілька з найяскравіших супутників. 

9 серпня - вечірнє зближення на небі Юпітера і Місяця.

  8 серпня - Молодик. Супутник не освітлюється сонячним світлом, тому не з'явиться в нічному небі. Фаза настане о 16:50. Це найкращий період для пошуку слабких небесних формувань, на кшталт зоряних скупчень і галактик, тому що немає відволікаючого місячного освітлення.

12 серпня - вечірнє зближення на небі Сатурна і Місяця.

  12-13 серпня - пік активності метеорного потоку Персеїди. Радіант потоку знаходиться в сузір'ї Персея. Це один з кращих метеорних потоків для спостереження, що надає на піку до 60 метеорів на годину. Створюється кометою Свіфта-Таттла, відкритої в 1862 році. Відбувається щорічно з 17 липня по 24 серпня. Цього року максимум припаде з ночі 12 серпня на ранок 13-го. У небі виступить зростаючий півмісяць, відкриваючи вдале спостереження за об'єктами. Виглядайте з боку сузір'я Персей. 

  19 серпня - Юпітер в опозиції. Гігантська планета виявиться ближче до Землі і буде повністю освітлюватися сонячним світлом. Планета здасться неймовірно яскравою і її буде видно всю ніч. Це найкращий період для спостережень і отримання фотографій Юпітера. У телескоп середнього розміру можна побачити деякі деталі хмарних смуг, а хороший бінокль дозволить розглянути чотири великих супутника.

21 серпня - вечірнє зближення на небі Урана і Місяця.

22 серпня - Повний місяць і Блакитний Місяць. Супутник розміститься на протилежному боці планети і буде повністю освітлюватися сонячними променями. Фаза настане о 15:02. Стародавні індіанські племена прозвали його осетровим, тому що в цей період особливо легко ловилася риба. Також відомий, як Місяць Зеленої Кукурудзи або Зерна. Це третє з чотирьох повень в цьому сезоні, що в народі називають Блакитний Місяцем. Перед нами рідкісна календарна подія, що випадає лише раз в кілька років. Повний місяць приходить кожні 29.53 днів, тому зазвичай накопичується три повні за сезон, але іноді їх налічують чотири. Блакитний Місяць виникає в середньому раз в 2.7 років.

24 серпня - нічне зближення на небі Місяця і яскравої зоры Альдебаран.