субота, 10 липня 2021 р.

165 років тому 10 липня народився Нікола Тесла

    Винахідник у сфері електротехніки й радіотехніки сербського походження, вчений, інженер, фізик. Нікола Тесла широко відомий завдяки своєму внеску в створення пристроїв, що працюють на змінному струмі. Але чи саме це цікаво? Ми знаємо про його успіх, але що ми знаємо про його провали?

   Нікола народився в сім'ї священика в Австрійській імперії і був четвертою дитиною. Цікавий факт його біографії: він теж повинен був стати священиком. Закінчивши училище, Тесла приїхав додому, де захворів на холеру і після переніс ще кілька хвороб. При смерті він попросив батька, щоб той дозволив йому, якщо він одужає, вивчитися на інженерну справу. Батько сприйняв це бажання з гордістю і пообіцяв зробити все можливе, щоб син одужав і вступив. Так і сталося.

   У студентські роки захоплювався азартними іграми, за що уславився диваком. Часто програвав, а якщо вигравав, роздавав гроші тим, хто програвав. Одного разу він програв дійсно велику суму і його матері довелося брати гроші в борг у родичів. З тих пір більше жодного разу не грав.

   Працював на підприємстві Едісона, де зробив для них справжній прорив, але заслужених грошей так і не отримав. Ображений цим, він звільнився. Пізніше він знову пробував свої сили в компанії Едісона, створив для нього 24 електричних апарати, але його робота залишилася не оплаченою. З тих пір Едісон був його особистим ворогом. Пізніше їх боротьбу назвали "війна струмів".

   З роботою в інших установах йому щастило не більше: його ідеї мало кого цікавили, він бездоганно виконував їхні завдання, але часто залишався без оплати.

   На його шляху було ще багато злетів та падінь. Він опускався до самого дна, злітав вгору, ставав знаменитим, втрачав всі свої винаходи в пожежі. Він приховував свої винаходи від усіх і часто працював ночами. Помер великий винахідник в результаті удару таксі і подальшої тривалої хвороби.

   Найбільшим внеском Ніколи Тесли було відкриття змінного струму й асинхронного двигуна. Про нього існує багато легенд та теорій змов, поряд з історіями про інопланетян та магію. На честь нього називають лише найвеличніші винаходи та найпопулярніші корпорації.

Цікаві факти:

  • Змінний струм став сенсацією на Всесвітній виставці у Чікаго і поклав початок ворожнечі Тесли й Едісона, так званій “війні струмів”. Вчені розійшлися у поглядах на виробництво і розповсюдження електроенергій. Едісон підтримував ідею постійного струму, а Тесла - змінного. Час показав, що у цьому протистоянні переміг Тесла.
  • Тесла близько товаришував  з  письменником Марком Твеном. 
  • Тесла долучився до побудови ГЕС на Ніагарському водоспаді. Принцип отримання електроструму, що використовувався на Ніагарській станції, і розробки вченого і досі лежать в основі роботи усіх електростанцій
  • У 1898 році Тесла вперше продемонстрував човен на дистанційному керуванні. Вчений передавав на гвинг, руль і габаритні вогні човна сигнал за допомогою радіохвиль. Човен міг рухатися вперед, назад і виконувати досить складні маневри. Відвідувачі вважали, що це неможливо й висували різноманітні версії того, що відбувається: від магії до маленької мавпочки, що керує човном зсередини. 
  • Нікола Тесла так і не отримав Нобелевську премію.

Винаходи вченого були проривними для свого часу, а особистість - загадковою. Деякі дослідники вважають, що Тесла знищив більшість своїх записів на початку ІІ Світової війни, розуміючи, що людство поки не готове використовувати його винаходи.