пʼятниця, 23 квітня 2021 р.

23 квітня 1858 народився Макс Карл Ернст Людвіґ Планк

 “Експеримент — це питання, яке Наука задає Природі, а вимірювання — це записи відповідей Природи.”

Макс Планк, прийшовши у світ саме 23-го квітня, прожив довге життя — 89 років. І якщо у першій половині у нього було багато гарного: родина, добра освіта, наукова діяльність, то дві світових війни забрали найважливіших людей і завдали багато болю. Сучасників вражали мужність та стійкість Планка. Але почнемо від початку. 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BA

 Походить Планк зі старовинного шляхетського роду, де було багато юристів, учених, військових та церковних діячів. У 22 роки він став приват-доцентом Мюнхенського університету, також в цей час він починає свої дослідницькі роботи в галузі термодинаміки й ентропії. Досліджує зміни агрегатних станів, газові суміші та розчини. Кільський університет запрошує Планка навесні 1885 року на місце екстраординарія теоретичної фізики та пропонує місце професора університету.  Через рік Макс Планк заручився, а в 1887 році одружився з Марією Мерк. За шість років у них вже була потужна сім’я, де виховували чотирьох дітей: двоє хлопчиків та двох дівчаток. Наукова робота у Планка також кипить:) Областю наукових досліджень вчений обрав теоретичну фізику. Чому це трактують як досить незвичне рішення? Бо домінантною вважалася експериментальна фізика, а теоретичною, як допоміжним інструментом, тоді займалися лише дві кафедри у всій Німеччині. 

 Планк став першим директором нового Інституту теоретичної фізики Університету Фрідріха Вільгельма в Берліні (1889 рік), а з 1892 по 1926 рік займав місце професора фізики Берлінського університету. За його п'ятитомником «Вступ до теоретичної фізики», написаним у 1916—1932 роках, навчалися студенти не лише Німеччини, а й різних країн світу.

Ми знаємо Планка як німецького фізика-теоретика, основоположника квантової фізики, лауреата Нобелівської премії з фізики (1918) та інших нагород, члена низки іноземних наукових товариств і академій наук, до речі, з 13 березня 1924 року Планк належав й до НТШ у Львові. 

 Досліджував термодинаміку, теорії теплового випромінювання, квантову теорію, спеціальну теорію відносності, оптику. Сформулював друге начало термодинаміки — принцип підвищення ентропії та використав його для розв'язання різних задач фізичної хімії. Планк отримав закон розподілу енергії у спектрі абсолютно чорного тіла (формула Планка) й обґрунтував цей закон, ввівши уявлення про кванти енергії та квант дії. Це досягнення поклало початок розвитку квантової фізики, розробкою різних аспектів якої він займався в подальші роки («друга теорія» Планка, проблема структури фазового простору, статистична механіка квантових систем і так далі). Вперше вивів рівняння динаміки релятивістської частинки й заклав основи релятивістської термодинаміки. Також досліджував і описав історичні, методологічні й філософські аспекти науки.

Відзнаки та присвяти названі на честь Планка

  •  1914 Закордонний член Національної академії деї Лінчеї у Римі
  •  1915 Pour le Mérite за науку і мистецтво (з 1930 року Макс Планк канцлер цього ордену)
  • 1918 Нобелівська премія з фізики (вручена у 1919)
  • 1928 Adlerschild des Deutschen Reiches
  • 1929 Медаль імені Макса Планка. Найвища нагорода з теоретичної фізики Німецького фізичного товариства. Перші нагороди отримали Макс Планк та Альберт Ейнштейн

Почесний доктор університетів Франкфурта, Мюнхена, Ростока, Берліна, Граца, Кембриджа, Лондона та Глазго.

  •  1938 Астероїд 1069 Планкія.
  •  1947 Почесний громадянин м. Кіля.
  •  1953 Випуск 30-пфенінгової марки поштою західного Беріна. Серія «Чоловіки історії Берліна»
  •  З 1957 до 1973 на 2-DM-Монетах ФРН карбувалося зображення Макса Планка.
  •  1958 відкрили пам'ятну дошку у подвір'ї Гумбольдтського університету Берліна.
  •  1983 У НДР випустили в обіг 5-ДМ пам'ятну монету до 125-річчя з дня народження.
  •  З нагоди 150 років з дня народження, 10 квітня 2008 випущено спеціальну поштову марку та пам'ятну монету вартістю 10 євро.

 Цікавий факт, з якого можемо уявити та про популярність вченого — на 80-річчя під час святкувань, організованих Німецьким фізичним товариством, Планк отримав близько 900 привітань, на які він сам відповів. І це не електронні повідомлення чи листи. 

 Відомо, що у 1930 році Макс Планк очолив Інститут фізики кайзера Вільгельма, через вісім років роботи він подав у відставку через  «Гляйхшальтунг», а під час Другої світової війни взагалі залишив Берлін. Повернувся на свою посаду в 1945-му. Сам заклад перейменували на Інститут фізики Макса Планка, який очолював інститут та був його почесним головою до кінця життя. 

Попри поважний вік Планк проводить низку доповідей. У липні 1946 року він був єдиним представником Німеччини на святкуванні 300-річчя з дня народження Ісаака Ньютона, яке влаштовувало Лондонське королівське товариство.