субота, 13 березня 2021 р.

13 березня 1781 року Вільям Гершель повідомив про відкриття Урана

      Уран став першою планетою, відкритою у Новий час і за допомогою телескопа. Про відкриття Урана англійський астроном Вільям Гершель повідомив 13 березня 1781 року, тим самим уперше з часів античності розширивши межі Сонячної системи. Хоча деколи Уран помітний неозброєним оком, ранні спостерігачі ніколи не визнавали Уран за планету через його тьмяність та повільний рух орбітою. Планета названа ім'ям античного божества Урана, уособлення неба та піднебесного простору.

https://www.youtube.com/watch?v=W1WM9yWQLBc&t=55s  Фільм розповідає про історію відкриття та дослідження Урану на кінчику пера науковця (тобто математичними обрахунками), особливості його геології, будови атмосфери та ядра планети. Дається опис особливості руху планети (дивовижний рух ніби то на боку осі обертання), тривалість дня й ночі на Урані. Уран - третя планета групи "Планети - гіганти".

     Ура́н — сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Діаметр Урана в 4 рази, а його маса — в 14,5 раза більші за земні, що робить його третьою за діаметром та четвертою за масою планетою Сонячної системи.

     На відміну від інших газових гігантів — Сатурна та Юпітера, що складаються переважно з водню і гелію — у надрах Урана та схожого з ним Нептуна відсутній металічний водень. Проте в них є багато високотемпературних модифікацій льоду — з цієї причини фахівці виділили ці дві планети в окрему категорію «крижаних гігантів». Утім, на відміну від Нептуна, надра Урана складаються здебільшого з льодів і гірських порід.

     Основу атмосфери Урана складають водень і гелій. Крім того, в ній виявлені сліди метану та інших вуглеводнів, а також хмари з льоду, твердого аміаку та водню. Уран має найхолоднішу планетарну атмосферу у Сонячній системі з мінімальною температурою 49 К (–224 °C). Вважається, що Уран має складну шарувату структуру хмар, де вода складає нижній шар, а метан — верхній.

     Як і інші газові гіганти Сонячної системи, Уран має систему кілець та магнітосферу. Крім того, навколо нього обертаються 27 супутників. Орієнтація Урана в просторі відрізняється від інших планет Сонячної системи — його вісь обертання лежить ніби на боці відносно площини обертання навколо Сонця. Унаслідок цього планета буває оберненою до Сонця то північним полюсом, то південним, то екватором, то середніми широтами.

     У 1986 р. американський космічний апарат «Вояджер-2» передав на Землю знімки Урана, які він зробив, пролітаючи на відстані 81 500 кілометрів від планети.

Внутрішня будова Урана



Скільки летіти до Урану
     Скільки летіти до Урану від Землі? Якщо при сучасних технологіях політ до найближчих планет Меркурія, Венери, Марса займає кілька років, то політ до таких віддалених планет як Уран може розтягнутися на десятиліття. На даний момент лише один космічний апарат здійснив подібну подорож: Вояджер-2, запущений НАСА в 1977 році, долетів до Урану в 1986 році, як бачите політ в одну сторону зайняв майже десятиліття.

     Також передбачалося відправити до Урану апарат Кассіні, який займався вивченням Сатурна, але потім було прийнято рішення залишити Кассіні біля Сатурна, де той і загинув  у вересні  2017 року.

Цікаві факти про планету Уран
  •  Через три роки після свого відкриття планета Уран стала місцем дії сатиричного памфлету. Часто цю планету згадують у своїх науково-фантастичних творах письменники фантасти.
  • Уран можна побачити в нічному небі і неозброєним оком, треба лише знати, куди дивитися, і небо повинно бути ідеально темним (що, на жаль, не можливо в умовах сучасних міст).
  • На планеті Уран є вода. Ось тільки вода на Урані перебуває в замороженому вигляді -  це лід.
  • Планеті Уран можна з усією впевненістю призначити лаври «найхолоднішої планети» Сонячної системи.
Детальніше: