четвер, 7 січня 2021 р.

Галілеєві супутники Юпітера.

  7 січня 1610 року Галілео Галілей вперше згадує про супутники Юпітера. 

  Тоді він бачив лише три супутники, та і ті прийняв за зірки. Продовживши спостереження, Галілей до 2 березня зрозумів, що "зірок" - чотири і вони крутяться довкола гіганта Юпітера. 

Ось ця фантастична четвірка: 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%AE%D0%BF%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0

1. Найближчий до планети супутник - Іо. Це найбільш геологічно-активне тіло у Сонячній системі. На поверхні супутника знаходиться понад 400 діючих вулканів, які доволі активно вивергаються. Іо - четвертий за величиною супутник Сонячної системи, більший за наш Місяць.

2. Європа - другий за віддаленістю від Юпітера та найменший з четвірки супутник. Посідає почесне шосте місце за розміром серед супутників Сонячної системи. Європа покрита льодяною корою. Вчені сходяться в думці, що під багатокілометровим шаром льодяної кори знаходиться океан з рідкої води. Теоретично, у ньому може існувати життя на кшталт наших екстремофілів. 

3. Третій супутник - Ганімед. Це - найбільший супутник у Сонячній системі. Він настільки великий, що більший навіть за Меркурій. Ганімед — єдиний супутник в Сонячній системі, що має власну магнітосферу. Як і у Європи, під поверхнею Ганімеда знаходиться океан з рідкої води.

4. Каллісто - найвіддаленіший від Юпітера Галілеєвий супутник. Третій за величиною у Сонячній системі, поступаючись розмірами лише Ганімеду та супутнику Сатурна Титану, лише трішки менший за Меркурій. Можливо, під поверхнею Каллісто теж знаходиться океан рідкої води. Як бачимо, для супутників Юпітера це мейнстрім. 

 Галілео Галілей не називав супутники на свою честь. За нього це зробив Симон Марій у 1614 році. Цікаво те, що Марій претендував на першовідкривача супутників. Він стверджував, що спостерігав їх ще у 1609 році, але ніде не написав про це.