пʼятниця, 11 грудня 2020 р.

Остання висадка людини на поверхню Місяця

      11 грудня 1972 року в рамках американської космічної програми "Аполлон" відбулася остання висадка людини на поверхню Місяця.

      Шоста і остання в програмі «Аполлон» висадка людей на Місяць була здійснена на космічному кораблі «Аполлон-17».  Він був запущений 7 грудня 1972 року і повернувся на Землю 19 грудня.

   В команду космічного корабля увійшли командир «Аполлона-17» Юджин Сернан, пілот командного модуля Роналд Еванс і пілот місячного модуля - перший вчений-космонавт, геолог Харрісон Шмітт.

   В останній раз в 20 столітті екіпаж космічного корабля ступив на місячну поверхню 11 грудня 1972 року.  

  На сьогоднішній день ця місія залишається останнім пілотованим польотом на Місяць, а також останньою висадкою людей на його поверхню.

  У той час, як Еванс здійснював витки навколо Місяця, Шміт і Сернан за час трьох вилазок, що тривали по 7.2, 7.6 і 7.3 години, зібрали рекордні 110 кг місячної породи.  Екіпаж пройшов на місяцеході 34 км по долині Тельця, відкрив в кратері Шорті так званий «помаранчевий бруд», що представляє собою помаранчеві кульки з склоподібного матеріалу, а також залишив на місячній поверхні комплекс найскладнішого обладнання.

   Напис на пластині, залишеній на сходах (саме на нижній сходинці) "Челленджера", говорить: «Тут Людина завершила своє перше дослідження Місяця, у грудні 1972, н.е. Нехай дух миру, з яким ми прибули, залишиться у житті всього Людства».  На пластині зображені дві земних півкулі і видима сторона Місяця, а також підписи Сернана, Еванса, Шміта і президента Річарда Ніксона.