субота, 17 жовтня 2020 р.

9 клас. Обробка краю вишитого рушника

      Кожна вишита річ потребує відповідного оформлення. Особливо це стосується обробки країв. Під час користування виробами необроблені краї обсипатимуться, що призведе до їх псування та неестетичного вигляду.

     Край рушника можна обробляти швом "упідгин", метеживом, бахромою, петельним швом чи торочками.

Обробка краю виробу петельним швом

   Досить часто для обробки вишитих виробів використовують різні оздоблювальні шви.  Петельним швом можна обробити краї виробів різної форми (круглі, овальні, прямокутні, квадратні) — у вишитих серветках, скатертинах, хусточках тощо.

   Існує багато різновидів виконання петельного шва. В народі деякі з них отримали такі назви: «грабельки» (а), «двійки» (б), «трійки» (в), «плахтовий» (г), «городки».


Обробка краю виробу торочками

   Краї вишитих серветок, скатертин, хусточок, рушників, панно також можна оформити торочками (торочками можна обробити тільки прямолінійні краї виробу).

   На зовсім маленьких серветках квадратної чи прямокутної форми, рушниках краї, як правило, не загинають, а обробляють торочками. Існує кілька варіантів обробки краю виробу торочками. Один з них — торочки, закріплені швом «косий хрестик» (мал. 224). Перевага цього шва в тому, що до торочок, які утворюються з тканини, додаються кольорові нитки, якими виконується шов. Таким чином, бахрома у виробі буде кольоровою.


Послідовність виконання торочок, закріплених швом «косий хрестик»

  1. Закріпити нитку з вивороту та виколоти в т. 1 (відстань від т. 1 до т. 2 — довжина торочок).

2. Уколоти голку в т. 2, а виколоти в т. 3: 1-2-3.

3. 3 т. 3 голку вколоти в т. 2 , виколоти в т.4: 3-2-4.

4. Уколоти голку в т. 5 і виколоти в т. 4: 4-5-4.

5. 3 т. 4 вколоти голку в т. 6 і виколоти на лицьовий бік в т. 6, попередньо набравши на голку 1-2 нитки тканини: 4-6-6.

6. 3 т. 6 вколоти голку в т. 4, а виколоти в т. 7, далі продовжувати вишивати відповідно 7-4-8, 8—3-8, 8—9—9 і так до завершення вишивання краю виробу.

На виворітному боці тканини отримаємо такий вигляд як на малюнку.

7. Після закінчення виконання шва нитки в точках 1, 6, 9… розрізують, а нитки тканини, що йдуть уздовж шва витягують, залишивши не витягнутими 2 — 3 нитки. Таким чином утворюються торочки.


Обробка краю виробу бахромою

    Бахрома — це найпростіший вид обробки краю виробу. Єдина вимога для виконання цього способу — край виробу має бути рівним. Існує кілька способів виконання бахроми по суцільній тканині.

   
Бахромою обробляють різні текстильні вироби, щоб надати їм привабливого вигляду.
   Для обробки країв виробу бахромою їх не потрібно загинати та підшивати. Вироби обшивають по контуру швом «уперед голкою» або «строчка» на відстані 1,5-3 см (залежно від розміру майбутньої бахроми). Після цього обережно витягують нитки (основи, піткання) уздовж зрізу. Таким чином утворюється бахрома.