понеділок, 4 травня 2020 р.

День Сили, або День Зоряних Війн

Чому раптом саме 4 травня відзначають День Star Wars?



День Сили, або День Зоряних Війн — це 4 травня щороку. Пов’язаний вибір цього дня із каламбуром. Прощання лицарів-джедаїв — May the Force be with you («Хай буде з тобою Сила»). Силою вони називають невидиму божественну енергію, котра в залежності від спрямування (на добрі чи погані вчинки) здатна підсилювати властивості та здібності того, хто вміє скеровувати потік Сили. А каламбур полягає у тому, що 4 травня англійською звучить як May the 4th — майже як May the Force.


 


Шанувальники фантастичної саги збираються на перегляд кіно чи тематичні вечори. Є навіть традиції щодо костюмованих вечірок. Втім, домогтися офіційних святкувань джедаям поки не вдалося. До речі, під час перепису населення у кількох країнах люди зазначають, що вони джедаї (Світла сторона Сили) чи ситхи (Темна сторона Сили).

Жарти жартами, але загалом цикл фільмів та книг щодо цієї далекої-далекої Галактики сповнено різними технологіями — деякі з яких вже навіть мають реальні відповідники у сучасному світі (а колись були лише витвором уяви фантастів, що виник у 1970-ті).

Взагалі якщо ви маєте намір по-справжньому досліджувати далеку-далеку, радимо звернутися до «Вукіпедії» — це як Вікіпедія, тільки не про реальний світ, а про вигаданий, і там можна дізнатися усе щодо Star Wars, персонажів, технологій, книг, фільмів, сюжетних ліній та особливостей цієї майже безкінечної історії, яку колись започаткував Джордж Лукас.



«Зоряні Війни» —феномен поп-культури одразу двох століть, однак цікавий цей цикл фільмів та книжок не лише своєю атрибутикою, запозиченнями сюжетних ліній із Біблії чи морально-етичними дилемами, які постають перед головними героями.



Основна цінність даної фантастичної саги  — це влучне прогнозування технологій майбутнього. Перші фільми циклу були зняті у 1970-х — 1980-х, але показані у них «фантастичні» технології були реалізовані наприкінці 1990-х не на екрані, а у реальному житті.

Зоряні війни: список частин

Оригінальна трилогія
Зоряні війни. Епізод IV: Нова надія (Star Wars. Episode IV: A New Hope), 1977
Зоряні війни: Епізод V: Імперія завдає удару у відповідь (Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back), 1980
Зоряні війни. Епізод VI: Повернення джедая (Star Wars. Episode VI: Return of the Jedi), 1983
Трилогія приквелів
Зоряні війни. Епізод I: Прихована загроза (Star Wars Episode I: The Phantom Menace), 1999.
Зоряні війни. Епізод II: Атака клонів (Star Wars Episode II: Attack of the Clones), 2002
Зоряні війни. Епізод III: Помста ситхів (Star Wars. Episode III. Revenge of the Sith), 2005
Трилогія сіквелів
Зоряні війни: Пробудження сили (Star Wars: The Force Awakens), 2015
Зоряні війни: Останні джедаї (Star Wars: The Last Jedi) 2017
Зоряні війни: Скайуокер. Схід (Star Wars: The Rise of Skywalker), 2019
Антологія
Бунтар Один. Зоряні Війни: Історії (Rogue One: A Star Wars Story), 2016
Хан Соло. Зоряні Війни: Історії (Solo: A Star Wars Story), 2018

Мандалорець (The Mandalorian), серіал, 2019