неділя, 31 травня 2020 р.

Як американці знову полетіли в космос

30 травня 2020 року
    США вперше за 9 років відправили в космос астронавтів зі своєї території. Десять років спільної роботи компанії Ілона Маска SpaceX і NASA увінчалися успіхом. Міссія Demo-2 стартувала з мису Канаверал. На борту  були  астронавти Даг Херлі та Роберт Бенкен. Як очікується, вони пристикуються до МКС приблизно через 19 годин після старту.
https://www.youtube.com/watch?v=hGdKkDZO2aY

Історичний момент: старт і перші хвилини в космосі SpaceX Crew Dragon



NASA спільно зі SpaceX успішно відправили астронавтів на МКС. Нова спроба запуску Crew Dragon на орбіту успішно відбулася 30 травня, о 22:22 за київським часом. Ракета стартувала з Космічного центру Кеннеді у Флориді. На борту корабля двоє астронавтів: 49-річний Роберт Бенкен і 53-річний Дуглас Хьорлі. Раніше зазначалося, що якщо запуск Crew Dragon буде успішним, #NASA затвердить його використання для регулярної доставки астронавтів на МКС. До цього #SpaceX довіряли лише доставку вантажів.
Для NASA цей запуск знаковий, оскільки з 2011 року, коли США закрили програму Space Shuttle, американські астронавти могли потрапити на борт МКС лише на російських кораблях "Союз". Це стане значним ударом для Росії, оскільки американці більше не будуть залежними від компанії "Роскосмос". До того ж, за запуск кожного астронавта росіяни брали по 90 мільйонів доларів. Водночас місце на кораблі SpaceX обходиться майже вдвічі дешевше – у 55 мільйонів доларів. Як зазначає BBC News, попри значну економію, політ на #CrewDragon значно комфортніший для астронавтів, ніж на старенькому "Союзі". Зручні сидіння, клімат-контроль, сенсорні екрани, ілюмінатори, через які можна спостерігати за космічними об'єктами, не встаючи зі свого місця – усе за останнім словом техніки.