понеділок, 25 травня 2020 р.

Візуалізація метеорних потоків

Метеорні потоки

Метео́рний потік — природне явище, під час якого на нічному небі можна побачити численні метеори, що летять ніби з однієї точки на небосхилі. Здебільшого, це явище є періодичним, триває від декількох днів до декількох тижнів і спостерігається щороку приблизно в один і той же час.

Метеорний потік спостерігається в разі перетину орбіти Землі та метеорного рою.
За посиланням (вибравши із переліку) можна переглянути як виглядають різні метеорні потоки


Більшість метеорів, які можна побачити під час метеорного потоку, спричинені уламками комети завбільшки з піщинку, тому випадки досягнення метеоритами землі під час метеорних потоків є надзвичайно рідкісними. Першопричиною метеорних потоків є комети, що обертаються навколо Сонця.
Астрономами було зареєстровано близько тисячі метеорних потоків.
Однак з розвитком автоматизованих засобів спостережень зоряного неба кількість їх скоротилася. На даний момент мають підтвердження 64 метеорних потоки, ще понад 300 чекають підтвердження.
Для переважної більшості метеорних потоків ідентифіковано їх батьківські комети. Уламки від них на протязі всієї орбіти формують метеорний рій.
Метеори у потоці летять практично паралельними шляхами, але внаслідок ефекту перспективи здається, начебто вони вилітають з однієї невеликої ділянки неба, яку називають площею радіації. Якщо траєкторії метеорів подовжити у зворотний бік, вони перетинаються поблизу однієї уявної точки.