субота, 31 серпня 2024 р.

Фізика на варті грошей

 Банкноти різних номіналів, інвестиційні та ювілейні монети – все це карбують у Банкнотно-монетному дворі. Кожна купюра та копіка – має кілька ступенів захисту. Українську гривню вважають однією з найкраще захищеніших валют світу.

 Захист паперових грошей від підробок є складним науковим процесом, де використовуються оптичні, магнітні та матеріалознавчі технології. 

  Водяні знаки створюються під час виготовлення банкнотного паперу шляхом варіювання його товщини. Мікродрук – це спеціальний друк дуже малих символів або зображень, які важко відтворити без спеціального обладнання.

 Голограми на банкнотах – це двовимірні зображення, що створюють ілюзію тривимірності завдяки відбиванню світла під різними кутами. Вони важко підроблюються через складність їх виготовлення.

 Деякі країни використовують полімерні банкноти, які значно складніше підробити та які мають довший термін служби. Полімерні матеріали також дозволяють інтегрувати прозорі віконця та інші оптичні елементи, які роблять фальшування ще важчим.

 Деякі банкноти містять магнітні частинки, які виявляються за допомогою спеціальних детекторів. Ці чорнила не тільки забезпечують додатковий рівень захисту, але й допомагають автоматичним пристроям, таким як банкомати, розпізнавати справжні гроші.

Багато банкнот містять фарби, що змінюють колір під різними кутами огляду або під дією ультрафіолетового світла, додаючи ще один рівень захисту.

Ці методи демонструють, як фізика допомагає нам захищати гроші від фальшування. Фізика забезпечує надійність і безпеку фінансових транзакцій, перетворюючи звичайний папір на складний захисний інструмент.

Як друкують українські гроші (відео 2015 рік)

вівторок, 27 серпня 2024 р.

«Марінер-2»— американський космічний зонд для дослідження Венери

 27-го серпня 1962 року відбувся пуск апарату "Mariner 2" до Венери. "Mariner 2" став першим апаратом, який успішно провів дослідження іншої планети та проклав шлях до досліджень планет, супутників астероїдів та комет у нашій зоряній системі.

Докладніше

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

23-го серпня 1966 року апарат "Lunar Orbiter 1" зробив перше фото Землі з орбіти Місяця

 Перше зображення нашої планети зробив космічний апарат NASA під назвою "Lunar Orbiter 1" 23 серпня 1966 року. Цей орбітальний апарат був призначений для дослідження поверхні Місяця та став другим в історії штучним супутником Місяця після радянського апарата "Місяць-10".

Дані, які NASA отримало від цього апарату через кілька років, використовувалися, щоб визначити місце для висадки перших людей на Місяць у 1969 році. Зображення Землі, зроблене космічним апаратом "Lunar Orbiter 1", звичайно, відрізняється від сучасних знімків. Адже тоді для зйомки використовувалися технології 60-х років минулого століття.

На першому зображенні Землі, яке було зроблено з орбіти Місяця, половина нашої планети освітлена Сонцем, а половина поринула в ніч. Фотографія, яка була зроблена з відстані 380 тисяч км, не дуже деталізована, але, згідно з звітом NASA, тут зображена освітлена частина Землі від Стамбула до Кейптауна (Південна Африка).

Перше зображення нашої планети зробив космічний апарат NASA під назвою "Lunar Orbiter 1" 23 серпня 1966 року

Фото: NASA

четвер, 1 серпня 2024 р.

Головні астрономічні події серпня 2024

4 серпня - Новий Місяць (молодик). За кілька днів після нього за умови ясного неба можна буде побачити «сяйво да Вінчі».

6 серпня -  у протистоянні Сонцю два досить великих астероїди Головного поясу — Ірида і Психея.

7 серпня - Місяць у сполученні з Венерою.

12 серпня - Максимум метеорного потоку Персеїди. Очікується, що цієї ночі можна буде спостерігати до 100 метеорів щогодини. Місяць - у фазі першої чверті.

14 серпня - Сполучення Марса і Юпітера.

15–18 серпня - Комета Ольберса (13P/Olbers) проходить через скупчення Волосся Вероніки.

17 серпня - Максимум метеорного потоку κ-Цигніди. Протягом години можна буде побачити тільки до двох метеорів.

18 серпня - Спостерігатиметься подвійний транзит тіней супутників по диску Юпітера. Одночасно по диску найбільшої планети Сонячної системи рухатимуться тіні Іо та Європи.

19 серпня - Повня. Вона має назву Осетрового місяця і під час неї спостерігатиметься суперповня. Меркурій у нижньому сполученні з Сонцем.

21 серпня - Сполучення Місяця із Сатурном.

22 серпня - Сполучення Місяця з Нептуном.

25 серпня - Сполучення Місяця з Ураном.

27 серпня - Місяць у сполученні з Юпітером.

28 серпня - Місяць у сполученні з Марсом.

31 серпня - Максимум метеорного потоку Аурігіди. Можна буде побачити до 10 метеорів.

Головні астрономічні події вересня 2024

3 вересня  молодик.

5 вересня -  Меркурій у найбільшій західній елонгації.

8 вересня - протистояння Сатурна.

17 вересня - сполучення Сатурна з Місяцем.

18 вересня - супермісяць.

18 вересня - часткове місячне затемнення (з 03:41 до 07:47 за Києвом).

20 вересня — 20 листопада -  Південні Тауриди. (максимум: 5 листопада).

21 вересня -  Нептун у протистоянні.

22 вересня - початок астрономічної осені (15:44 за Києвом).

27 вересня - перигелій комети C/2023 A3 (Цзицзіньшань — ATLAS). Вона досягне  максимального зближення із Землею — 12 жовтня. (Орієнтовно, найкраща видимість комети — з 12 жовтня).