четвер, 30 липня 2020 р.

Надішліть своє ім'я на МАРС

30 липня 2020 року "Perseveranse" відправився до Марса з 10,9 мільйонами імен на борту. Якщо Ви не встигли додати своє ім'я до списку, Ви можете виправити цю ситуацію та заповнити інформацію для наступного марсохода, який має відправитися досліджувати Червону планету у 2026 році:

 https://go.nasa.gov/3hNTV67

Ось мій ДРУГИЙ ПОСАДОЧНИЙ КВИТОК

Докладніше про місію МАРС 2026 :
https://mars.nasa.gov/mars-exploration/missions/mars-sample-return/


вівторок, 28 липня 2020 р.

МАРС 2020


   Все про місію Perseverance (Mars 2020)

    Вже незабаром на Червону планету відправиться черговий марсохід NASA.  
   У відео подано ключову інформацію про місію: її наукові завдання, інструменти, які допоможуть ці завдання вирішити. Також мова про те, в чому полягає відмінність між Curiosity і Perseverance. І про те, для чого на Марс вирушає справжній вертоліт.


А ось мій квиток на Марс


четвер, 23 липня 2020 р.

Як побачити комету Neowise та "еру динозаврів"

Комета Neowise, що пролітає над Землею, напевно, є найбільш фотографованою в історії людства. Зняв її й астроном-аматор з Рівного Олексій Семещук - зі свого балкону.

понеділок, 20 липня 2020 р.

Метеорний потік Персеїди 2020: де та коли можна спостерігати


  17 липня, розпочався найбільш видовищний літній метеорний потік Персеїди. Це незвичайне астрономічне явище також відоме як серпневий "зорепад", адже пік його припадає саме на цей місяць.
  Цей неймовірно красивий метеорний потік можна спостерігати щороку.

Що таке Персеїди

 Метеорний потік Персеїди – це гігантський шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Туттля. Вона літає Сонячною системою, роблячи оберт навколо Сонця раз на 135 років.
  Хвіст комети Свіфта-Туттля складається з частинок льоду, пилу і порід. Ці частинки врізаються в нашу атмосферу на швидкості понад 150 тис. км/год. На такій швидкості вони спалахують і згорають, утворюючи в небі яскраві прочерки. Це видовищне явище називають "падаючими зірками", хоч насправді це всього лише падаючий пил.


пʼятниця, 17 липня 2020 р.

Як побачити комету Neiowise, про яку усі говорять, та яка наближається до Землі

     З 14-15 липня 2020 року мешканцям північної півкулі краще спостерігати її ввечері, після заходу сонця, в північно-західному напрямку. Чим ближче до кінця місяця, тим її буде видно вище над горизонтом. Її зоряна величина зараз – близько 1,8 (приблизно такий блиск мають найяскравіші зірки Великої ведмедиці).
    13 липня, комета перейшла в сузір’я Рись.  
     З 18 по 30 липня Neowise можна буде знайти в північній частині неба, біля сузір’я Велика Ведмедиця. Орієнтиром може бути ківш сузір’я і Полярна зірка - комета буде якраз під ним. 
Подробиці далі:

четвер, 16 липня 2020 р.

КОМЕТА NEOWISE

КОМЕТА NEOWISE
Уперше комету NEOWISE астрономи помітили у березні 2020 року і назвали її на честь телескопа Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer. Наступного разу небесне тіло зблизиться із Землею на мінімальну відстань через 6800 років.
Згідно з її інфрачервоним спектром, вона шириною 5 кілометрів, ядро комети вкрите темними частками, що залишилися від формування нашої Сонячної системи 4,6 мільярди років назад.
Небесне тіло є унікальним, оскільки комета не вибухнула після «побачення» із Сонцем, як це відбулося з кометами ATLAS та SWAN.
Комета NEOWISE уже розпочала віддалятися від Сонця. Її максимальне зближення із Землею відбудеться в ніч з 22 на 23 липня цього року.
Встигніть її побачити, адже з віддаленням від Сонця комета буде втрачати свою яскравість. Як її знайти на небі - можна побачити у попередній публікації.

вівторок, 14 липня 2020 р.

Як спостерігати за кометою NEOWISE?


   Щоб побачити комету, необхідно знайти місце для спостережень з відкритим північно-східним горизонтом. Чим нижче буде цей горизонт, тим краще. На заміському небі спостереження будуть якіснішими, але любителі астрономії роблять гарні знімки і над міськими пейзажами.
   14-23 липня можна спостерігати комету ввечері на північному заході.
   Починаючи з 14 липня, кращі умови для спостереження C / 2020 F3 NEOWISE будуть складатися на вечірньому небі. Можливо, вона буде вже недостатньо яскравою для того, щоб розгледіти її неозброєним оком поруч з містом, але якщо ви зможете виїхати подалі від засвічення, шанс знайти комету без телескопа все-таки буде.


субота, 11 липня 2020 р.

Як вимірюють надзвичайно великі відстані

   Космос надзвичайно великий. Саме тому простір у космічних масштабах незручно вимірювати звичайними одиницями. 
   Але як ми можемо дізнатися наскільки далеко від нас зірки і галактики? 

https://www.youtube.com/watch?v=2LHV9_qwJy8



середа, 8 липня 2020 р.

Спостереження комети C/2020 F3 Neowise

Повз Землю пролітає комета Neowise, яка може стати важливою астрономічною подією. Адже "велику" комету - яку видно неозброєним оком - жителям Землі вдається бачити не так вже часто.

https://www.rbc.ua/ukr/styler/zemle-letit-velikaya-kometa-neowise-kotoruyu-1594123545.html

понеділок, 6 липня 2020 р.

Як утворюються смерчі (торнадо)

Торнадо або смерчі - це повітряні колони, які несамовито обертаються. Вони утворюються всередині бурі, і простягаються від хмари до землі у вигляді воронки. Смерчі проходять по землі, створюючи величезну загрозу для життя людей і майна.

https://www.youtube.com/watch?v=GYZNFoJ21jY

середа, 1 липня 2020 р.

Загадкове зникнення гігантської зірки

Гігантська зірка в сузір'ї Водолія проято "розчинилася".

Вчені, що працюють в Європейській південній обсерваторії на півночі Чилі, виявили зникнення нестабільної величезної зірки в карликовій галактиці Кінмана.